Írta: Administrator ● szerda 08 november 2017 - 14:50:54 ● Hozzászólás: 0
3 Tolna megyei szolgáltatásra szeretném felhívni a figyelmét:

- a dombóvári Presidium Közhasznú Egyesület elkészítette idei, karácsonyi "katalógusát" gyönyörű kézműves termékeikből. Mellékelem a pdf-et, ahol ezek egy része megtekinthető. Vásároljanak, rendeljenek tőlük ajándéktárgyat mind szeretteiknek, mind munkatársaiknak, mind üzleti partnereiknek! A vásárlással nagyban segítik az egyesület működését, ahol fogyatékkal élőknek tudnak kreatív munkát biztosítani. Az egyesület dolgozói szívesen mennek rendezvényre is árusítani, ezért karácsonyi vásárba is meghívhatók. Elérhetőségük https://www.presidium.info/blank-cjg9 oldalon és a mellékletben.

- Varju Ildikó Faddról egy manapság egyre fontosabb szolgáltatást indított el: ez a weblap készítés, meglévő weboldal modernizálás. Cikket írt a témáról, melyet mellékelek egy fotóval a honlapjáról http://ildeesigner.hu/. Keressék bátran, mert nagyban tud segíteni, hogy vállalkozása sikeresebb lehessen!

- Hun-Cucc néven nyílik 2 héten belül egy különleges kereskedés a szekszárdi Tescon belül, a kereskedősoron. Az árukészletben zömében Tolna megyei kézműves és kistermelői termékek lesznek megtalálhatóak, mint például fonott kosarak, préselt, 100 %-os, rostos gyümölcslevek, lekvárok, mézek, friss gyümölcsök, borok, pálinkák, fűszerek. A meglévő árukészlet mellé a szervezők várják további lehetséges, igényes kézműves- vagy kistermelői árut előállító partner-beszállítók jelentkezését is a következő telefonszámon: +36 30 288 8448.


A paksi Örökségünk mozgalom videópályázatai október 15-én lezárultak - de csak az idei évre nézve! 2017-ben közel 100 pályamunka érkezett be hozzánk: 10 országból 34 klip és 7 országból 45 mini-dokumentumfilm. Megtekinthetik őket honlapunkon: http://oroksegunk.net/
5 fős zsűrink (Csibi Krisztina a Magyarság Háza igazgatója, Sipos Ika az Ausztráliai Magyarok Szövetségének elnöke, Bokor Balázs a Magyar Hollywood Tanács elnöke, Kapitány Zsolt a Tolna Megyei Önkormányzat alelnöke és Szabó Péter Paks város polgármestere) most is azon dolgozik, hogy a lehető legjobban bírálják el a beküldött munkákat. Elárulom, nem könnyű a munkájuk, mert mindegyik klip vagy dokumentumfilm érték. Eredményhirdetés november 13-án, sajtótájékoztató keretében tartunk Budapesten. Addig is kövessék Facebook és Instagram oldalainkat vagy kezdjék el saját Örökségünk klipjüket vagy Történetek a ládafiából dokumentumfilmjüket elkészíteni!
Írta: Administrator ● kedd 07 november 2017 - 13:14:57 ● Hozzászólás: 0
Megjelent A KKV-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén című felhívás


A Széchenyi 2020 keretében megjelent „A KKV-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén” című (GINOP-2.1.8-17 kódszámú) felhívás.
A Felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 17 milliárd Ft.

A felhívás keretében támogatási kérelmek benyújtása 2017. december 6-tól 2018. február 15-én 12 óráig lehetséges.

Jelen Felhívás célja a hazai mikro, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése adaptív technológiai innovációs tevékenységek támogatásával.

A Felhívás olyan eszközök, immateriális javak beszerzését támogatja, amelyek a támogatást igénylő vállalkozásnál a támogatási kérelem benyújtásakor nem álltak rendelkezésre és beszerzésük révén a támogatást igénylő vállalkozásnál

- új vagy lényegesen módosított termék, szolgáltatás, eljárás jön létre, vagy

- új vagy lényegesen módosított eljárás, technológia alkalmazására, piaci bevezetésére kerül sor.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: minimum 5 millió forint, maximum 15 millió forint.

További információk:
https://www.palyazat.gov.hu/megjelent-a-kkv-k-versenykpessgnek-nvelse-adaptv-technolgiai-innovci-rvn-cm-felhvs
Írta: Administrator ● péntek 03 november 2017 - 09:36:40 ● Hozzászólás: 0
Mezei Ottó,
mindig is fazekas szeretett volna lenni, már 13 évesen a fazekasság, az agyagedények és azok gyűjtése foglakoztatta. Üknagypapája is fazekas volt, aki az 1800-as évek elején költözött Hímesházáról Kárászra.
Máraz általános iskola mellett elkezdte a fazekasság alapjait, fortélyait tanulni, a magyaregregyiTeimel Rezső bácsitól, a mai napig őt tartja mesterének, hiszen ő indította el ezen a pályán. A bonyhádi gimnázium elvégzése után, 1976-ban Szekszárdon sikerült elhelyezkednie egy kerámia üzemben, ahol közel 10 évig dolgozott és fejleszthette tovább szaktudását, közben a dolgozók esti iskolájában 1,5 év alatt végezte el a szakmát. 1985-ben már látszott, hogy az ilyen kis szövetkezeteknek nincs jövője, ezért felmondott, röviddel ezután már be is zárták az üzemet, de addigra már megnyitotta önálló fazekasműhelyét.
Termékein, a hagyományos óbányai stílust alkalmazza, mely 4 község: Óbánya,Mecseknádasd ,Mágocs,Kisvaszar fazekas művészetét foglalja magába. Ez egy viszonylag kis területre jellemző, lokális stílus, de nagyon érdekes ,de régi stílusú fazekasság. Ugyanúgy,mint a népdaloknál, is van régi stílus, így a fazekasságnál is van.Pl. a Nagy- Alföldi Fazekasközpontoknak a munkái a barokk hatására lettek nagyon virágosak. De mivel ez kimondottan német kézműipar volt és itt a svábok zárt kis közösségekben éltek, ezek a nagy stílusok nem gyakoroltak rá hatást, ezért ez megmaradt ilyen régiesnek, kicsit darabosnak, de nagyon jellegzetes, nagyon érdekes stílusnak, amit nagyon meg lehet szeretni. Ottó a kezdetektől ezt tanulta és látta egyrészt otthon a használati edényeknél, másrészt a mesterektől.
Mindenfélét készít, amit meg lehet formázni kerámiából és amit régen csináltak régen a műhelyekben. Pl.használati edényeket,kb.5-6 éve egyre jobban divatba jöttek a főzőedények, ezekből több fajtát, hozzá illő tányérokat és tálakat. Különböző tálakat, tányérokat, parasztányérokat, boroskancsót, korsót stb.

A műhely melletti családi ház földszintjén található, Ottó terjedelmes és gyönyörű magángyűjteménye, ami már kb.500-600 darabból áll és az 1800-1940 évekig foglalja magába a mesterek fazekastermékeit. Ebben nagyrészt kerámiák vannak, abból a 4 községből ahol az óbányai, hagyományos stílust képviselik.
-„Csak is ezt gyűjtögettük a mi vidékünkről, ami a mi fajtánk, a mi vidékünkre jellemző”
Megtalálható 1-2 szép db is, ami a környékbeli más stílusokból került ide, de megtalálható szinte minden amit régen és ma készítenek. Szép szőttesek is megtekinthetők és kialakításra került egy sváb tisztaszoba is.
-„Nagyrészt az 1940-es évekig gyűjtjük a termékeket, a háború után a szövetkezeti mozgalom, egyrészt a kitelepítés és még nagyon sok minden közrejátszott, de egy kicsit megváltozott a stílusa ezeknek az edényeknek, mivel az etnikai összetétele is megváltozott ennek a vidéknek. Nagyon sok német családot kitelepítettek, meg nem volt olyan igény a hagyományos edényekre, majd megpróbáltak egy utat keresni és polgári ízlésre edényeket készíteni, de ez vakvágányra vezetett és nem is vált be, ezért nagyrészt meg is szűnt a paraszti edényhasználat. Van 1-2 rémísztő is, példaként szoktam megmutatni, hogy mik készültek az 1950-es években, hát elég érdekesek…”.
2011.-ben az Év Mesterévé választották. Díjakat, elismeréseket is sokat kapott, de szerinte nem igazán fontosak ezek, mert nem mutatja igazán az értékét annak a munkának, amit éppen készített.
-„Számomra nem meghatározó, de azt nem mondom, hogy nem esett jól, amikor 1-1 díjat megkaptam, de nem igazán tartom fontosnak egy ilyen szakmában….”.
Kecskeméten rendszeresen pályáztak a Pro CulturaRemovandán,ahol kétszer 1.díjat értek el.
-„ Ez mindig egy alkotó közösség, ahol 2-4 ember összeáll és úgy próbálnak valamit csinálni és kb. 2x 1.díjat nyertünk,2-3 alkalommal valamilyen szinten pedig az első között voltunk! „
Termékeit több városban, helyen is kiállították pl: Budapesten a Népművészeti Egyesület Szövetségének kiállítótermében, Pécsen a Lénau-házban és a Horváth Klubban, Móron, Csurgón stb.
Mostanában egy belátható körzetben árulja fazekas portékáit, kézműves vásárokban és kisebb-nagyobb rendezvényeken is részt vesz.( Geresdlak– Gőzgombóc Fesztivál, Szászvár rendezvényei) A nyári időszakban, a műhelyben tárolt edények nagy része, elfogy a turizmusnak köszönhetően.
-„ Hál”Istennek működik a turizmus, rengeteg a külföldi kuncsaft…”
Régebben több napos külföldi rendezvényeken is jelen volt, most már nem, belefáradt, pedig rendszeresen kapja a mai napig a meghívásokat.
Az évek folyamán rengeteg tanulója volt, volt aki hobbi szerűen űzte a mesterség tanulását, de sokan jelentkeztek nyári gyakorlatra is.
„- Hivatalosan, nyári gyakorlatra is fogadtam rendszeresen tanulókat, de megmondom őszintén, hogy 10 éve nincs is jelentkező. Egy időben nagyon sokan akarták tanulni ezt a szakmát, de mostanra valahogy már nem, kiment a divatból… Az az igazság, hogy az a generáció, aki mesternél tanult és nem iskolában azok kihalnak, csak olyanok vannak akik iskolában sajátíthatják el a szakma fortélyait ,az pedig más, mert ők mindenféle stílust tanulnak és nem nevelődnek bele egy fajta stílusba, abba a hagyományba ami azzal jár, hogy teljesen alá kell rendelje magát az ember, mert a stílus irányít, nem lehet kitörni vele, kitalálni újat, mert már a régi öregek mindent kitaláltak ,amit kilehetett…Ha mégis kitalálok valami újat, akkor pedig úgy kell kitaláljam, hogy bele illeszkedjen a régi hagyományos stílusba, ami gyakorlatilag már nem is új…”
- „ A mostani fazekasoknak, kerámikusoknak már az egyéni stílus a mérvadó, ami csak az övék! A hagyományost ha megnézi az ember gyakorlatilag alig csinálja valaki…
Ottó, mindig folyamatosan tanul:
-„ Mindig látok valamit ,amin esetleg van egy új minta, amit nem ismertem, de az az igazság, hogy 40 éve vagyok a szakmában, olyan sok újat nem lát az ember, de nem is vágyok már rá, mert már kielégít ez…,sokan mondják, hogy-„nem unod már? Ugyanazt csinálni?” De sohasem ugyanaz.

Gyermekei valamilyen szinten érdeklődnek a szakma iránt, de ez nem elég ahhoz, hogy legyen folytatása.
„- De ezt még nem lehet tudni, történhetnek csodák,de nem úgy néz ki,ezt se tiltani,se erőltetni nem lehet, ha ez valakinél nem magától jön, nincs semmi értelme!”
Írta: Administrator ● szerda 25 október 2017 - 09:38:35 ● Hozzászólás: 0
A Baranya megyei Civil Információs Centrumot működtető Nevelők Háza Egyesület képzéssorozatot indít 2017. novemberében, 3 alkalommal, civil szervezetek munkatársainak, önkénteseinek.

A sorozat keretében beszélgetünk a legalapvetőbb, a szervezetek életét meghatározó adminisztratív és dokumentációs feladatokról, a pályázatírás praktikáiról és megtesszük az első lépéseket az online megjelenés világában

A képzés helyszíne: Civil Közösségek Háza

A képzés vezetője: Fűri Ildikó, CIC szakmai vezető

Időpontok, témák:

2017. november 3. (péntek) 14 – 17.

Szervezeti és pályázati dokumentáció

2017. november 17. (péntek) 14 - 17.

Online megjelenés kreatívan – kezdőlépések

Arculat és design alapok, Közösségi média (megjelenés, hirdetés)

Kapcsolódás e-mailen keresztül (hírlevél, címjegyzék)

2017. december 1. (péntek) 14-17.

Pályázatokról, pályázatírásról mindenkinek

Regisztráció: bmcic@ckh.hu; 72/215-543

http://hirlevel.ckh.hu/sites/default/files/tanuljunk_egyutt_felhivas_0.pdf

Programjainkból:
Új csoport indul!!!

Jacques Princiaux francia építész közös gondolkodásra várja a digitális kép és 3D ábrázolás technikák iránt érdeklődőket.
Korunk egyik fejlődőképes ágazata a képalkotás és -fogyasztás. Az audio-vizuális kommunikációs ipar terén, amely az informatikai képek megvalósítását illeti, a 3D vizuális ábrázolás nyújtja a legelőrébb haladott technológiát. Ez a gazdasági szektor egy fontos forrást jelent, amennyiben szakmai karrierről beszélünk. Ennek ellenére, Magyarország nem mutat nagy politikai tudatosságot annak érdekében, hogy ezen ágazatban szenvedett hiányosságait pótolhassa, ott ahol érvényesíthető ereje csupán csak fejlesztésre vár azért, hogy hozzájáruljon a fejlődéshez és a munkahelykínálat bővítéséhez. Mohó az új technológiákra és az avangárdista kifejezésmódokra tekintve, a fiatal generáció nem vár mást, mint hogy mind ebbe belekezdhessen. A 3D ábrázolás és a virtuális környezetek nyújtotta lehetőségek minden motivációval rendelkező közönség számára elérhetőek. Célkitűzés: egyrészt helyet, eszköz- valamint címtárat biztosítani azon művészek számára, akik szeretnék kiaknázni és felértékesíteni a képalkotás informatikai technikáit. A csoporttagokat egy “vezér-projekt” kidolgozásában való részvételre incitálja, amely a világhálón mutatja majd be a szakértőségünket, az eljárásunk egyediségét.

A csoport első találkozója: 2017. november 7-én, kedden 16.30-kor a Civil Közösségek Házában.

Koreai-Filmfesztivál

Október 27-én pénteken

17:00-19.15 "The Fatal Encounter (135min)"

19:30-21.16 "The King of Jokgu (104min)"

október 28-án, szombaton

17:00-18.35 "Green Days (95min)"

19:00-21.17 "Suspect (137min)"
Írta: Administrator ● kedd 24 október 2017 - 10:15:31 ● Hozzászólás: 0
Pénz, de honnan konferencia anyaga a következő linken érhető el.

Link: Pénz, de honnan konferencia
Írta: Administrator ● szerda 13 szeptember 2017 - 09:21:07 ● Hozzászólás: 0
A Szászvári Mocorgók Szabadidő Egyesület
szeretettel meghívja a természetbarátokat
2017. Október 29-én vasárnap reggel 8:00 órától
az "Aranyló Ősz túrára!
Bővebben:
Írta: Administrator ● csütörtök 07 szeptember 2017 - 11:08:38 ● Hozzászólás: 0
Töltse együtt velünk KÁRÁSZON a Kulturális Örökség Napot!
Időpontja: 2017. szeptember 16.

Bővebben
Írta: Administrator ● kedd 29 augusztus 2017 - 13:07:14 ● Hozzászólás: 0
Augusztusi hírlevél

Hírlevél
Írta: Administrator ● csütörtök 24 augusztus 2017 - 09:17:17 ● Hozzászólás: 0
A Baranya Megyei klímastratégia projekt egyik kezdeményezése, a helyi termelők összegyűjtésére, népszerűsítésére irányul. Célja, hogy a Baranya megyei lakosok megismerjék a településükön, a közvetlen környezetükben lévő helyi termékeket, így remélve azt, hogy előnyben részesítik a baranyai termékeket a külföldi import árukkal szemben. Jelenleg a termelői adatbázisban 30 helyi termelő regisztrált, azonban számítanak további termelők regisztrációjára is.
A helyi termelők megjelenését az alábbi webcímen találhatjátok meg:
termelők
A regisztrált termelőket megjelenítik a facebook oldalukon is, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsék a tevékenységüket, termékeiket.
Facebook oldal:https://www.facebook.com/fenntarthatobaranya/
Írta: Administrator ● kedd 22 augusztus 2017 - 11:59:29 ● Hozzászólás: 0
XX. KELETI MECSEK HAGYOMÁNYŐRZŐ TÁBOROK

Végre újra Kárász lett a béke, az élmények, a magyar hagyományok őrzésének szigete- egy hétre.
Akik jöttek, nem kérdés mire vágytak: tudásra, új barátságokra, a régiek megerősítésére, a fiatalokat
és tanárokat összetartó szeretetre - hiszen mindenki mindig így érzett egy-egy tábor befejeztével.
Egy héten át mindenhonnan szólt a magyar népdal és népzene. A Faluház pajtájában a nagybőgő és
citera, kívül a tekerőlant és kobza, a nagyteremben a népi ének, a kis teremben a haladó hegedű, a
Pajtaszínház istállójában és az ebédlőben kezdő hegedű, a féltető alatt kézműves, a Kispapp- házban
brácsaoktatást tartottuk.
A Keleti-Mecsek Egyesület már nem első alkalommal, hanem sokadszor segítette elő pályázatok
beadásával a táborok megvalósíthatóságát. Köszönöm Finta Istvánnak, Vidák Krisztinek és Ujváriné
Balogh Andinak!
Köszönöm Lép Péter polgármesternek a szállást, a Faluházat, a figyelmet, a bográcsos vacsorát, az
önkormányzati két diák”munkás” leánykát, akikkel megajándékozta a tábort erre a hétre. Julcsi,
Angéla! Köszönöm a segítségeteket!
Nyisztor Melindának és Nagy Évinek, szintén jár nagy-nagy köszönet a segítségükért, akik szinte már
természetesnek veszik, hogy sürgés-forgás borítja fel ilyenkor a ház életét.
Piller Zsoltnak köszönöm, hogy a Borbély Múzeumot bemutatta a tábor résztvevőinek! A Gáti Papa
Fogadó munkatársainak a jóltartást és a sok-sok türelmet! A falusi vendégfogadóknak a szép, tiszta
kényelmet! Édesanyámnak a finom sülteket és süteményeket! Császár Leventének a szép
mesedélutánt! Néhány falubelimnek a mosolyt, amelyekkel erőt és biztatást adtak a néha rám törő

fáradság- hullámok alkalmával. Önkénteseim munkája nélkül sem lehetett volna teljes a tábor! Pap
Áron, Bayer Nikolett és Mészáros Matyi, köszönöm.
Csodálatos volt a Völgységi Dalkör szeretetét és társaságát élvezni a tábor kezdetétől a végéig.
Remélem, hogy a néha kicsit hangos, átzenélt éjszakák nem zavarták a falu lakóit. Ha mégis,
köszönöm türelmüket!
Nagyon nagy szeretettel köszönöm a táborokban már évek óta oktató hűséges tanáraimnak, hogy
újra itt voltak és csodát teremtettek ismét. Blaskó Csabának, Havasréti Palinak, Szabó- Kocsis
Zsuzsinak, Oberhofer Csengernek, Ladányi Líviának, Szécsi- Nagy Zsófiának.
Öröm volt megismerni tanárként is Fekete Marcit és Blumenschein Alinkát.
A fiatalok és kedves tanárbarátaim visszatéréssel „fenyegetőzve” búcsúzkodtak tőlem.
Remélem, nem kell sok víznek lefolynia a Völgységi patakon ahhoz, hogy újra találkozzunk…
Ha talán „más formában” is…
Pap Judit Elza
Keleti Mecsek Táborok háziasszonya
(és Fritz)
Oldal:  «1 2 3 ... 9 10 11 12 13 »